Yritys

Perheyritys ympäristön asialla

Pesukunkun takana on oululainen Jaakkola-Häkkisen yrittäjäperhe, jolla on vuosikymmenien kokemus liikenneaseman pyörittämisestä. Jouko Häkkisen ja hänen vaimonsa Anneli Jaakkolan Oulun Baari Maikkulassa on tarjoiltu huolenpitoa sekä ihmisille että autoille jo 20 vuoden ajan.

– Olen pessyt autoja 30 vuotta. Aina pitää seurata kehitystä ja uudistua, kun mahdollisuus on, kertoo Jouko Häkkinen.

Oulun Baarin toiminnan pyörittämistä on viime aikoina siirretty enemmän perheen kolmelle lapselle. Jussi, Anna ja Annika jatkavat isänsä ja äitinsä työtä. Uudistuneen ja laajentuneen ravintolan ruorissa häärii Anna, ja toimiston puolella talousasioista vastaa Jussi. Helsingissä asuva Annika auttaa markkinoinnissa.

– Lapset ovat olleet mukana ihan natiaisesta asti, myymässä jäätelöä ja pyörittämässä pitsoja, joten homma on heillä hyvinkin hyppysissä. Itselläni kai pitäisi siirtyä pikkuhiljaa sinne kotisohvalle, vaan ei meinaa malttaa, Jouko naurahtaa.

Jussi Jaakkola ei ole päivääkään epäröinyt perheyrityksessä jatkamista. Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutuksen hankkinut mies on löytänyt paikkansa isän viereltä.

– Ehkä joskus nuorempana harmitti pyöritellä niitä jätskipalloja kun kaverit karkasivat kesällä uimarannalle. Nyt ei kuitenkaan yhtään harmita, että on oppinut tekemään töitä jo nuoresta, Jussi toteaa.

 

Amerikkalaislähtöinen pesukatuelämys kohtaa kotimaisen cleantech-osaamisen

Ympäristöasiat ovat yrittäjäperheelle kaikessa kehittämisessä numero yksi, niin myös Pesukunkun kohdalla.

Pesukadun uudistamisessa haluttiin panostaa parhaaseen, mitä markkinoilla oli tarjolla. Uusi, elämyksen tarjoava ja huippunopea pesukatujärjestelmä löytyi jenkeistä. Veden biologisessa puhdistamisessa sen sijaan suomalaiset ovat maailman huippua, ja puhdistusjärjestelmä onkin terävintä kotimaista cleantech-osaamista. Se on rakennettu ja mietitty yhdessä pesukadun toimittajan kanssa.

Pesukatu käyttää 90-prosenttisesti biologisesti puhdistettua vettä. Sen rakentamisesta tulevat jätteet lajiteltiin ja kierrätettiin. Kaikki Oulun Baarissa käytettävä sähkö on vihreää ja tuotettu osin aurinkopaneeleilla, Jussi kertoo.

Ympäristöystävällisyys on tulevaisuuden menestystekijä

Yrittäjäperhe viihtyy vapaa-ajalla luonnossa metsästäen, golfaten ja mökkeillen. Myös kotioloissa kierrätetään ja käytetään vihreää sähköä.

– Ekologisuus on tärkeää paitsi asiakkaillemme, myös itsellemme. Sen lisäksi se on pelkästään fiksua liiketoimintaakin kehittäessä. Investoimme jo nyt teknologiaan, joka on nähdäksemme pian myös lain mukaan pakollista, ja hyvä niin, Jussi toteaa.

Vaikka suuri satsaus Pesukunkkuun ja Oulun Baarin laajennukseen on juuri ja juuri saatu valmiiksi, ei yrittäjäperhe jää laakereilleen lepäilemään.

– Tulevaisuudessa olisi mukava avata lisää Pesukunkkuja muuallekin Pohjois-Suomeen. Ehkä se voisi olla 10 vuoden päästä -haave, Jussi miettii.